Bygg- och anläggningsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Du får kunskap om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du lär dig om branschens olika yrken och arbetsprocesser. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom Yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Se film och läs mer om programmet på gymnasieinfo.se

Läs om programmet på andra språk på utbildningsinfo.se

OM SKOLAN

Bygg och anläggningsprogrammet
Vill du ha ett självständigt yrke där du är efterfrågad på arbetsmarknaden? Då är Bräckegymnasiets bygg- och anläggningsprogram ett bra val för dig. Vi är Sveriges största gymnasium för dig som vill jobba inom byggsektorn. Hos oss finns enbart legitimerade lärare med lång yrkeserfarenhet och vi har ett väletablerat nätverk med över 200 praktikföretag. Vi bygger yrkesstolthet. Varje dag.

Hos oss övar du upp ditt yrkeskunnande med våra legitimerade yrkeslärare som har en lång erfarenhet från branschen. Du praktiserar i våra verkstäder och på en arbetsplats (APL) under halva utbildningstiden och läser teoretiska ämnen på skolan under den andra halvan. Du lär dig hur du bygger rationellt, säkert och miljömässigt så att du skapar ett jobb du kan vara stolt över. Du får också lära dig om branschens många olika yrken och arbetsprocesser, där vi samtidigt lägger stor vikt vid arbetsmiljöfrågor som en del i utbildningen.

När du är klar, kan du välja att börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera om du väljer vår högskoleförberedande inriktning Byggnadssnickare inriktning arkitekt & ingenjör.

Följ oss på sociala medier eller läs mer om oss på vår hemsida!

Husbyggnad särskild variant
Tänker du redan nu på din framtida karriär som byggnadssnickare och vilka möjligheter du har att utvecklas inom yrket? Då ska du titta närmare på Bräckegymnasiets utbildning Husbyggnad särskild variant, som ger dig de kunskaper och den behörighet du behöver för att för att studera vidare till arkitekt eller ingenjör.

På Bräckegymnasiet kan du läsa en särskild variant av bygg- och anläggningsprogrammets inriktning husbyggnad. Utbildningen ger inte bara kunskaper och färdigheter för arbete inom byggindustrin utan förbereder även för högskolestudier till arkitekt, arbetsledare, högskole- eller civilingenjör inom byggindustrin. Inriktningen innehåller yrkeskurser i kombination med gymnasiekurser som leder till att du får en lärlingsbok, samtidigt som du får särskild högskolebehörighet. Det bästa av två världar helt enkelt.

Utbildningen omfattar bland annat kurserna:
•Cad 1 50p
•Fysik 1a 150p
•Kemi 1 100p
•Matematik 1c, 2c och 3c 300p

Med tillval som Husarkitektur, och högre kurser i Fysik och Matematik blir du väl förberedd för vidare studier till byggnadsingenjör och arkitekt.

Teknikprogrammet
Bräckegymnasiets teknikprogram erbjuder en perfekt grund för dig som vill läsa vidare till arkitekt eller byggnadsingenjör. Kunskap om byggprocessen genomsyrar hela utbildningen där du dessutom får känna på ditt framtida yrke genom att praktisera, antingen hos en arkitekt eller en byggnadsingenjör ute på en byggarbetsplats.

Flera av våra kurser kommer ledas av yrkeslärare som både varit verksamma som byggarbetare och som har pedagogisk utbildning. Vi erbjuder 2 kurser i CAD där vi använder oss av samma program som arkitekter arbetar med, nämligen AutoCad Revit. Efter 3 år hos oss kommer ni på egen hand kunna rita ert drömhus! Som samhällsplanerare erbjuder vi kurs i GIS – ett program som används av många samhällsplanerare. (Man planerar trafik, gör kartor, planerar nybyggnationer)

Med vårt breda kontaktnät av byggföretag erbjuder vi dessutom en 2-veckorspraktik på antingen ett arkitektkontor eller som byggingenjör. Allt för att få bättre insikt i hur branschen fungerar.

Vi erbjuder en unik insikt och stor kunskap om byggbranschen.
Kurserna som ingår i programmet är specifikt inriktade mot arkitekt/ingenjör och samhällsplanerare.

En kortare praktik kommer göras i årskurs 3 hos arkitekt eller ingenjör.

Introduktionsprogram Individuellt alternativ
Om du inte är behörig till nationellt program så kan du komplettera dina grundskolebetyg på Individuellt alternativ. Du kan även kombinera studier med praktik, eller arbete i träverkstad. Efter du gått på individuellt alternativ kan du studera vidare på gymnasieskolan, Komvux eller folkhögskola eller söka arbete.

Om du är intresserad av arbete inom barnomsorg kan du söka vårt yrkespaket – Barnomsorg.

Behöver du mycket stöd och trygghet i skolan kan du söka till vår utbildning Individuellt alternativ för elever med omfattande stödbehov. Där har vi en utökad resurs för att du ska klara dina studier.

Vad lär jag mig på inriktningen ?

Inriktningen husbyggnad ska ge kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även av broar och andra anläggningskonstruktioner.

Exempel på yrkesutgångar

Betongarbetare, Glastekniker, Golvläggare, Håltagare, Murare, Plattsättare, Stenmontör, Ställningsbyggare, Takmontör, Träarbetare, Undertaksmontör

32 utbildningar på skolan ALTERNATIVT liknande utbildningar på andra skolor

karta-google
minuters restid från